ik schreef een blog voor ‘urn met een persoonlijk tintje’

jolanda van de grint nodigde mij uit een gastblog te schrijven voor haar website ‘urn met een persoonlijk tintje’. voor mij een goed moment om eens stil te staan bij wat mijn werk zo bijzonder en rijk maakt...

... Allemaal krijgen we te maken met het overlijden van iemand die je lief is. Mij overkwam dat dertien jaar geleden, toen mijn vader overleed. Hij was al een tijdje ziek, maar zijn overlijden kwam onverwacht. We waren daar met z’n allen niet op voorbereid.

Opeens moet je gaan nadenken over dingen waarover je helemaal niet wìlt nadenken. In een paar dagen moet je van alles rondom de uitvaart regelen. We wilden een persoonlijke uitvaart en dus veel zelf regelen, zoals de rouwkaart, de kist, de bloemen, de muziek, de teksten. Ik heb het rouwdrukwerk ontworpen, wat vanuit mijn werk als grafisch ontwerper ook vanzelfsprekend was. Het voelde goed om daar iets moois van te maken, passend bij mijn vader.

Sinds een aantal jaren doe ik dit ook voor anderen, zodat zij tijdens deze momenten in hun leven de zorg voor het rouwdrukwerk uit handen kunnen geven.
Ik praat met de mensen en luister vooral naar de herinneringen aan hun dierbare, ik denk mee bij het samenstellen van de rouwkaart, het kiezen van de teksten en het beeld en ik regel het contact met de drukker en de uitvaartondernemer. Ik verzorg dat waar behoefte aan is: rouwkaarten of -brieven, herinneringskaartjes, dankkaartjes, boekjes.
Het rouwdrukwerk dat ik maak is niet standaard, maar uniek, bijzonder en smaakvol, ontworpen met de aandacht die het verdient.
Bij de rouwdrukwerkopdrachten die ik heb mogen doen, ervaar ik telkens weer dat ik dit werk ontzettend graag doe. Het is heel waardevol om tijdens zware dagen steun te kunnen bieden en ietwat zorg uit handen te nemen.

Soms komt de eindigheid van het leven heel dichtbij, maar er zijn ook momenten dat je wordt geraakt door de situatie van iemand die wat verder van je af staat. Ook dan is het fijn om op een persoonlijke manier uiting te kunnen geven aan je gevoelens. Zo is troostpost ontstaan. Troostpost zijn ​ansichtkaarten, maar ook andere kaarten en kleine producten die per post verstuurd kunnen worden. Niet alleen bij overlijden, maar ook om te sturen aan iemand die het even nodig heeft, als troost. Met troostpost wil ik graag een alternatief bieden voor de kaarten die je in de meeste winkels vindt. Bovendien merkte ik in mijn omgeving dat er behoefte aan was.

Het is fijn iets bijzonders, iets moois, te versturen dat jou en de ander op de juiste manier raakt.

​Masja, april 2018
~

‘de keuze voor een urn is heel persoonlijk. met aandacht en toewijding maak ik keramische urnen. de urnen zijn uniek en worden op een bijzondere manier gestookt. u kunt bij mij een urn kiezen uit de bestaande collectie of speciaal een urn laten maken, eventueel met een persoonlijk tintje. ik maak ook urnen voor natuurbegraafplaatsen en as-bewaarstenen.’ 

jolanda van de grint
www.urnmeteenpersoonlijktintje.nl